Bier brouwen kan op verschillende manieren. Direct beginnen met een automatische brouwketel, of met pakketten. Er zijn brouwpakketten, voor beginners tot gevorderden. Met mout of moutextract. De twee boeken beschreven op de vorige pagina, laten je op een goede manier kennismaken met het brouwen van ons geliefde gerstenat. Ik heb zelf 2x bier geproduceerd met vloeibaar extract en ik moet zeggen….niks mis mee.
Wil je echt verder en kennis en smaak vergroten, kan je beter overgaan op volmout brouwen…je zoekt een recept of gebruikt brouwsoftware en maakt je eigen planning. al met al een leuke hobby.

Klarstein Mundschenk

Automatische Brouwketel
Mijn Klarstein Mundschenk 30 liter.

Na wat brouwsels met grote potten en pannen en geknoei in onze te klein keuken , heb ik besloten tot de aanschaf van een electrische semi automatische brouwketel. Na me wat ingelezen te hebben, bijna nergens een ketel leverbaar was heb ik gekozen voor de Klarstein Mundschenk 30 Liter, inclusief wortkoeler. Ik had een complete set voor onder de 400 Euro. En dit werd binnen een week netjes bezorgd. Via een collectieve aankoop een wals  schrootmolen aangeschaft. Bij  Braumarkt een basis brouw set gekocht.

Deze set bestaat uit de basis benodigheden om je eerste biertje te brouwen. Gistvaten inclusief watersloten en kranen, schoon-en ontsmettingsmiddelen, kroonkurkaparaat en een s.g meter. 

Ook heb ik een koelkast omgebouwd tot vergistings kast, om de temperatuur van de vergisting beter onder controle te krijgen. Dit met behulp van een terrarium verwarming en een inkbird temperatuur controller. Nu kan ik mijn bier gedurende de vergisting op een constante temperatuur houden.

Mijn eerste biertjes die ik in deze (semi) automatische brouwketel maakte waren bier pakketten, complete pakketten waar alle ingredienten inzitten. Compleet afgewogen, alleen moet je zelf de mout schroten….!
De eerste ervaringen waren goed, makkelijk in gebruik, lekker snel op temperatuur, bleef er ook goed op staan, en het voornaamste ..de biertjes die eruit kwamen smaakten naar meer. Nu al diverse biertjes gemaakt met wisselende smaken , en tot nu toe een echte mislukking , een Weizen die ik in mijn nieuwe vergistingsvat heb vergist. Vermoedelijk zuurstof inslag door een slecht afsluitende deksel. Er was ook bijna geen vergisting. Zonde maar deze gaat door de gootsteen. Hij ruikt goed, schuimt goed maar zelfs na een paar maanden helaas niet te zuipen. Volgende keer beter

Brouwsoftware

Inmiddels ook aan brouwsoftware begonnen, de brewfather app hier kan je recepten vinden. Maar vooral ook zelf ontwikkelen , aanpassingen doen kortom een veelzijdig instrument voor de thuisbrouwer! Spelen met deze app, geeft je iets meer inzicht in het proces. Sommige delen van het proces die mijn een hoofd met vraagtekens gaven werden hier wat duidelijker.
Als je de betaalde versie neemt heb je ook de beschikking over een waanzinnig grote database van bierrecepten. Voor het geld hoef je het niet te laten 19,99 dollar per jaar. Hier krijg je zeker geen spijt van.

Facebook

Op Facebook zijn ook diverse groepen te vinden met een groot aantal thuisbrouwers, met wisselende kennis en ervaring, maar de moeite waard om eens rond te kijken. Google op bierbrouwen en je vind genoeg.!

Bierbrouwen, is wel de groep waar ik zelf het meeste mee lees, veel info en veel kennis aanwezig. Leuk om te lezen dat er toch veel mesnen begonnen zijn met bierbrouwen, de meesten net als ik aan het begin van de Corona crisis. Dat het lasig is om vol te houden blijkt wel uit de groep Brouwspullen/brouwgerij te koop. Toch wel heel vaak spullen die weinig of nooit gebruikt zijn…zonde maar het vergt ook wel veel werk om een lekker biertje te brouwen..! Een automatisch brouwketel is een aardige investering en dan er zo maar mee stopp3n..zonde

Verloop van een brouwdag, zoals ik het doe dan !

schroten

Nadat je een recept hebt gevonden/ontwikkeld en al je ingredienten in huis hebt kan je gaan schroten. Dat is de basis van het brouwen. Om het maximale aan zetmeel om te zetten in suikers mout je je mout schroten, een soort van pletten. Ik doe dat met een walsenmolen. Je gooit je graan / mout in de vulopening en draait je mout met het handje door de walsenmolen.
door ervaring weet je een beetje de opening tussen de walsen om het maximale rendement uit je mout te halen. Door de mout op een bepaalde temperatuur te brengen breken de vrijkomende enzymen het zetmeel af tot suikers…en die hebben we nodig om alcohol te krijgen!

Maischen

Een volgens recept hoeveelheid water wordt verwarmd tot een bepaalde temperatuur en een bepaalde tijd op die temperatuur gehouden. Het beslag wordt aan het einde van de maischstappen gespoeld en wat we overhouden is het wort…en wort wordt bier als het goed is..!

Hierna wordt het wort gekookt. Het recept bepaalt hoelang.
Het recept bepaalt ook de hop toevoegingen en eventuele kruiden of extra suikers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.